Hypotezy o puvodu rodu Vybornych



english


Uvod:

Pres dosti znacny rozsah shromazdenych poznatku nebyly koreny rodu Vybornych doposud jednoznacne osvetleny. Viz rovnez stranku Chronologie nejstarsich obdobi.

Nize jsou popsany tri hlavni hypotezy, ktere nedavno zformuloval cesky genealog a historik ing.Karel Kysilka na zaklade sveho rozsahleho archivniho studia:
A) puvod z Klatov,
B) puvod z prostredi ovcaku na kutnohorsku,
C) puvod z prostredi "Dvoraku" v oblasti (Nemeckeho/Havlickova) Brodu.

Nejsou vsak vylouceny ani dalsi hypotezy (mel by byt vysvetlen jeste alespon puvod nejstarsich Vybornych z okoli Pisku zaznamenanych v Berni rule 1654).

Ing.Kysilka vyhledal nektere z nejstarsich archivnich zaznamu z nichz cerpal MUDr.Josef(*1864) Vyborny (jez jsou dnes ulozeny ve Statnim Oblastnim Archivu v Praze), znovu je vyhodnotil a vzal v uvahu pri formulaci hypotez podle bodu A) a B) nize.

Ziskane vysledky jsou inspirativni take doporucenim jak postupovat dale v archivnim studiu a kde hledat knihu o "klatovskem krejcovskem cechu" (tyto jeho poznamky jsou v textu vyznaceny kurzivou).

Nektere z uvedenych hypotez se nemuseji vzajemne vylucovat (coz je dobre mit na zreteli napr. ve vztahu k legende o "Wegborneg/Cernikovi").



Text:

A) PUVOD Z KLATOV

Je znamo, ze v roce 1597 koupil v Klatovech dum (ve dnesni Krameriove ulici c.p. 137) Vaclav Vyborny od Honze krejciho za 100 kop. Drzel jej jeste r. 1619. Pravdepodobne byl take krejci. Vdova po nem, Katerina, jej drzela do r.1640. Za 30lete valky Klatovy velice utrpely - mestane trpeli velkymi odvody cisarskemu vojsku a eraru, doslo k rekatolizaci.


poloha byvaleho domu c.137 Poloha byvaleho domu c.137, Krameriova ulice, Klatovy, je v mape vyznacena cernou kruhovou znackou   (mapu lze zvetsit kliknutim)  --->

Dalsi mapa a fotografie zde
V roce 1636 prisli do Klatov Jezuite a usidlili se v mestskem dome, ktery zadaptovali na skolu a kolej. Pocet trid se zvysil v letech 1636 - 1647 z jedne na sest a nedostatek mista nutil jezuity uvazovat o vystavbe vetsi koleje a skoly. Pro stavbu koleje byly zabrany domy kolem Cerne veze a kostela.

Pokud Vaclav Vyborny zanechal potomky, museli tito opustit Klatovy, kdyz majitelkou domu je r. 1640 vdova po Vaclavovi. Je znamo, ze v r. 1633 Vaclav Vyborny skutecne sbehl od sveho domu. Na mestske rade prohlasil: " ze jest to ne z pychy, ale z nouze ucinil, i nemoha to snaseti, ze musel odejiti...". Jedna se pravdepodobne uz o syna Vaclava, zmineneho k r.1597. Datum narozeni tohoto syna Vaclava by odpovidalo dobe, kdy jeho otec se usadil a v novem dome si zaridil zivnost. Lze predpokladat, ze Vaclav ml. se mohl narodit v obdobi 1595 - 1610. Presto, ze byl protestant, nabozenstvi, nenabozenstvi - nabidl se do sluzeb jezuitu. A proc by ho ti nemohli poslat do Kutne Hory,

  Jesuitska kolej v Klatovech   Jesuitska kolej v Kutne Hore
vlevo - Jesuitska kolej v Klatovech: "Cerna vez" je ve stredu snimku. Byvala Jesuitska kolej je vpravo od veze. Jedna z vezi Jesuitskeho kostela Sv.Ignace je za byvalou Latinskou skolou vlevo od veze.
Obrazek lze zvetsit kliknutim na jeho plochu, jeste vetsi format 56 kB zde.
vpravo - Jesuitska kolej v Kutne Hore:
Dalsi fotografie teto koleje zde.


 

kde po roce 1633 zacal rovnez vznikat komplex koleje, skoly a hospodarskych staveni. Cisar se zalozenim koleje vzdal svuj souhlas jiz v roce 1624 a obdaroval jezuity zabavenym statkem kresetickym, kam patrily okolni vesnice Kresetice, Predborice, Krasinovicky Krupa, Perstejnec, Neskaredice, Bylany, Pabenice a Chrast a vedle toho hospodarske dvory Pritoka, Pucher a dalsi primo ve vsi Kreseticich.
lokality

Rektorem horske koleje v roce 1651 byl pater Jan Loubsky, ktery 19.3.1651 zpracoval prehled poddanych "Societatis Jesu" koleje na statku Kresetice. Jedna se o takzvane "souspisy poddanych dle viry", ktere byly (mely byt) porizeny v celych Cechach podle patentu z 16.11.1650, kterym se krajskym hejtmanum narizovalo provest soupis obyvatelstva na zaklade prislusnosti ke katolicke vire. Povinne rubriky byly - jmeno, stav, povolani a nabozenske vyznani osob. Jde o druhy nejdulezitejsi archivni pramen z poloviny 17. stoleti, ktery doplnuje tzv. Berni rulu z roku 1654, jez vsak uvadela pouze vlastniky nemovitosti.

Podle tohoto soupisu poddanych jezuitske koleje primo ve sluzbe pri koleji v meste Kutne Hore byli kuchar, pekar, svec, krejci, topic a zahradnik. A timto zahradnikem byl jakysi Vaclav Klatovsky, clovek svobodny, nepoddany, star 46 let, coz by odpovidalo datu narozeni kolem r. 1605. Spolecne s nim v domech, patricich koleji, bydlela jeho zena Katerina, pradlena, 31leta a syn Tomas, ktery mel dva roky. Jiste meli dalsi deti - dany soupis vsak uvadi deti az od veku 7 let, proc v pripade Tomase je zde vyjimka, neni znamo, takze je mozne, ze slo o omyl.

Literatura:
(1) P. Vlcek a kol.: Encyklopedie ceskych klasteru
(2) Soupis poddanych dle viry z roku 1651, Caslavsko 1
(3) Vypisky klatovske jsou pravdepodobne z knihy Dr. J. Vancura: Dejiny nekdejsiho kral. Mesta Klatov.
(4) Dr. A. Podlaha: Dejiny jezuitskych koleji v Cechach a na Morave
(5) T. Bilek: Duchody a statky jesuitskych koleji. Vestnik Kr. uc. Spolecnosti 1889

Poznamky:



 

B) PUVOD Z PROSTREDI OVCAKU NA KUTNOHORSKU

 

C) PUVOD Z PROSTREDI "Dvoraku" Z OBLASTI (Nemeckeho/Havlickova) BRODU

 

Srpen 2001, Karel Kysilka





Kontakt: zv@vyborny.com


Dejiny archivu ve Vychodnich Cechach (v anglictine)


Na stranku Dosud neobjasnene otazky genealogie rodu Vybornych


Na Index stranek


Zpet na domovskou stranku



Aktualizace: 11.8.2002